vrijdag 6 januari 2017

Het maken van een stomme film in een derde kleuterklas

Voor het vak multimedia heb ik deze opdracht uitgevoerd in de derde kleuterklas: Schildpadklas.

Ik heb gekozen om met de tool foto en video aan de slag te gaan in de derde kleuterklas.
Ik heb ervoor gekozen om met de kleuters een stomme film te gaan maken in hun eigen klas.
Voordat ik van start kon gaan, heb ik eerst een woordje uitleg gegeven aan de kleuters wat een stomme film inhoudt en betekent.Ik heb ook een voorbeeld getoond aan de kleuters zodat ze een visueel voorbeeld hadden van hoe een stomme film er eigenlijk uitziet.

Ik heb de kleuters in groepjes laten experimenteren met mijn fototoestel. Zelf het fototoestel gaan ontdekken (hoe werkt een fototoestel, hoe zet ik het fototoestel aan/uit, hoe moet ik een foto trekken, hoe moet ik filmen?)
Alle kleuters hebben hiervan genoten om met een fototoestel te experimenteren in de klas.

Nu begint het echte werk! Ik ga één voor één een kleuter laten filmen in de klas. De kleuter kiest een tafel waar hij/zij gaat filmen. De filmpjes duren maar enkele minuten omdat we met 21 kleuters in de klas zitten en niet een hele dag de tijd hebben om te kunnen filmen.

De kleuters hadden allerlei filmpjes gemaakt in de klas van werkjes en opdrachtjes die ze op dat moment uitvoerden. Zo kun je zien dat er bijvoorbeeld kleuters met de strijkparels aan het werken zijn, kleuters hun naam schrijven in hun nieuwjaarsbrieven, kleuters die een ster timmeren aan de werkbank, tijdens een kringmoment het themalied zingen, de leerkracht die een verhaal voorleest in de kring.

Ik heb alle filmpjes samengevoegd tot 1 geheel en daarbij leuke achtergrondmuziek opgezet dat binnen het thema past.

De kleuters vonden het leuk en verrassend om het eindresultaat te zien op mijn laptop!

Hier enkele foto's voordat de kleuters aan de slag gingen met filmen.