dinsdag 3 februari 2015

Didactiek verdieping

Het vak didactiek verdieping houdt in een schriftelijk examen en 2 opdrachten.

Opdracht A: opbouw van een BC.
Wat is een BC= Belangstellingscentrum  (thema dat je die week in de klas gaat brengen zoals bijvoorbeeld thema carnaval).
De inhoudt van de opdracht geeft ons een voorproefje voor onze GIS 1 te maken. GIS 1 = Geïntegreerde Stage 1.(één week de klas volledig overnemen).
We moeten een belangstellingscentrum zelf kiezen en helemaal uitwerken volgens de richtlijnen die in de cursus staan vermeld. Het is een groepsopdracht die je met medestudenten 'moet' maken.
Je mag het ook alleen maken indien het echt niet mogelijk is om in groep te werken wegens omstandigheden.
Ik heb de cursusdelen gelezen die we moeten gebruiken voor de opdracht.
Het is niet gemakkelijk om een hele week te plannen volgens een bepaald BC.
Ik kijk er naar uit om die opdracht te maken. Het is ineens een grote uitdaging om te zien of je wel bereid bent om een hele week in te plannen om tijdens je stage te kunnen gebruiken.

Opdracht B: observeren van een kleuter.
Voor deze opdracht moeten we eerst bepaalde deeltjes van de cursus lezen voor we kunnen gaan observeren in een klasje naar keuze. Je kiest zelf welke school, welke klas en vraagt aan de leerkracht welke kleuter je mag observeren gedurende 2u00 uur in minstens 5 verschillende situaties zoals onthaal, groepswerkje, kringgesprek, werkblaadje, spelen in bepaalde hoek, turnen, ... .
Ik ga in de derde kleuterklas observeren.
Tijdens het observeren moet je u proberen te focussen op de kleuter die je gaat observeren en beschrijven in je opdracht. Je mag niet te snel zijn afgeleid door de andere kleuters en je moet u aandacht erbij houden tijdens het observeren.